De Houtvaart 2020

Houtvaart 2020, verzorgt de vaart naar Appelscha toe.

Via deze pagina houden wij u op de hoogte van de Houtvaart 2020

Het project “Houtvaart Nij Beets-Appelscha 2020” is de aanbreng tocht van een 20-tal traditionele schepen en een houtvlot. Dit vlot wordt gemaakt uit lariks hout dat gekapt is in het Drents-Friese Wold. Met paarden is het hout uit het bos gesleept en vervoerd naar museum ‘t Damshus in Nij Beets. Aldaar wordt het vlot op de ouderwetse manier in elkaar gezet. Vrijwilligers en kinderen van het dorp gaan helpen met dit project.

Op 4 en 5 juli a.s. verzamelen de schepen zich bij museum ‘t Damshus en vertrekken samen met het houtvlot richting Appelscha waar ze op vrijdagavond 10 juli a.s. het dorp binnen zullen varen. Het hout zal tijdens de Turfvaartdagen gezaagd worden met een oude stationaire Lister motor. Na de Turfvaartdagen zullen deze planken in het museum in Nij Beets weer worden gebruikt voor hun gebouwen en bouwwerken.

Onderweg zullen de schepen langs Gorredijk, Donkerbroek, Oosterwolde varen.  In de diverse dorpen worden allerlei culturele activiteiten georganiseerd. Een onderdeel van deze activiteiten is het maken van een mini vlot. Kinderen  van een aantal basisscholen maken van tevoren zelf een soort Robinson Crusoe vlotje. Als de schepen in het dorp aankomen zal er een wedstrijd georganiseerd worden wie het mooiste en snelste vlotje heeft.

Maart 2020

Op het museumterrein in Nij Beets wordt een houten vlot gebouwd waarvoor in februari jl. hout gekapt is in het Drents Friese woud. Het gaat om 12 lengtes van 15 meter met ieder een diameter van 30 cm.

Dit hout wordt op de ouderwetse manier met Friese paarden uit het bos getrokken.