IJzeren De Rot uit Rottevalle

Het oudste nog varende ijzeren skûtsje  

De Rot is in 1887 gebouwd in opdracht van de kasteleins van ‘Herberg de Koekoek’ en ‘Herberg Het Wapen van Smallingerland’ uit Rottevalle. Het schip heeft jaren lang dienst gedaan als beurtschip van Rottevalle naar Leeuwarden. Na vele omzwervingen is het schip in 1978 in particuliere handen gekomen. 

Inmiddels is de Rot in eigendom van een Stichting die als doel heeft de Rot in de vaart te houden.

Het schip is gerestaureerd en zoveel mogelijk in de oorspronkelijke staat terug gebracht. De Rot is het oudste nog varende ijzeren skûtsje. Met de aankoop van dit unieke schip wordt een cultureel erfgoed behouden en een stukje historie van Rottevalle bewaard. 

De Rot heeft een vaste ligplaats in de haven van Rottevalle en wordt gebruikt voor rondvaarten en tochten voor gasten.