Museumschip Familietrouw

Spitse praam Familietrouw

De Familietrouw is het oudste, nog in originele staat verkerende schip in de provincie Groningen en nog helemaal ‘zeilwaardig’. Het schip is opgenomen in het Nationaal Register Varende Monumenten.
In 1994 verwierf het Veenkoloniaal Museum te Veendam van de familie Ploeg uit Oosterbeek de uit 1894 daterende spitse praam Familietrouw. Het schip liep bij scheepswerf Ten Horn te Veendam van stapel voor de familie Drost. In 1900 werd het schip voor het eerst gemeten en draagt het de naam Geertje, de naam van de vrouw van de eerste schipper, te weten Geertje Poortman.

In 1914 ging de Familietrouw als Jacoba door het leven. Latere eigenaar Schonewille doopte het schip in de jaren twintig uiteindelijk ‘Familietrouw’. De naam die het schip nog steeds draagt. De laatste schipper die nog met het schip beroepsmatig turf vervoerde was schipper Muskee uit Hoogeveen. Eind jaren ‘60 kwam het schip in handen van schipper Van der Veen uit Zwolle. Hij gebruikte de Familietrouw als bijboot voor zijn zand- en grindhandel.