Na 4 jaar eindelijk weer Turfvaartdagen

Stichting naarstig op zoek naar vrijwilligers: “Na zoveel jaar is het afwachten hoeveel vrijwilligers er nog beschikbaar zijn”.

Appelscha – 2018 is het laatste jaar dat de Turfvaartdagen aan de Vaart Noordzijde in Appelscha werden gehouden. Het tweejaarlijkse evenement kon in 2020 niet doorgaan vanwege corona. Even was er sprake van een jaartje opschuiven, maar ook vorig jaar kon het om dezelfde reden niet plaatsvinden. Alle hoop is nu gevestigd op 2022. Maar hoeveel vrijwilligers zijn er nog beschikbaar?

“Dat vragen we ons ook af”, zegt het bestuur, dat druk bezig is met de inventarisatie daarvan. “Het was een groep fijne, gemotiveerde mensen, van een gemiddeld wat hogere leeftijd. Zoals we het nu bekijken, blijft er een groep van 25 tot 30 personen over”, vertelt Yvon Peters, secretaris van Stichting Turfvaartdagen Appelscha. “Dat klinkt als een vrij grote groep, maar dat is het minimale aantal vrijwilligers dat we per dag nodig hebben om alles goed te laten draaien. Denk daarbij aan het bemannen van de drie entrees, toezicht en hulp bij allerlei attractie, verkeersregelaars etc.
Niet alleen bij het aantal vrijwilligers, ook bij het bestuur dat uit 5 personen bestaat, zien ze graag wat versterking komen. “Als back-up”, gaat voorzitter Roelof Bult verder. Hij laat weten dat ze graag een aantal mensen inwerken, mocht er onverhoopt een vervanger nodig zijn.

Omdat het inmiddels al zolang geleden is, even een korte omschrijving van wat de Turfvaartdagen ook alweer inhouden. Het hoofddoel van het evenement is om de bezoeker te laten ervaren hoe het er vroeger aan toe ging tijdens de vervening, de turfwinning en het afvoeren van de turf. Hoe Appelscha toen was. Tijdens de Turfvaartdagen ga je minstens tweehonderd jaar terug in de tijd. Ja, ook alle vrijwilligers zijn gekleed in kleding uit die tijd.
“Op de zaterdag is het programma voornamelijk gericht op kinderen. Er zijn allerlei leuke dingen voor ze te doen, zoals o.a. oudhollandse spelletjes, en diverse activiteiten op het water”, vertelt Lonneke van Leeuwen. “Ook worden er vlotten gebouwd en worden er voorafgaand aan het evenement gastlessen gehouden op de basisscholen over de turfwinning”. De zondag staat meer in het teken van oude ambachten en brocante. 

Het gehele weekend zal de vaart vol liggen met historische museumschepen. Bezoekers zijn welkom om deze van binnen te bezichtigen.  Ook zullen er naar alle waarschijnlijkheid oldtimers aanwezig zijn tijdens de festiviteiten. “We denken eraan om net als vier jaar geleden ritjes door Appelscha aan te bieden. Dat liep toen enorm goed”. 

De Turfvaartdagen worden gehouden op zaterdag 20 en zondag 21 augustus anstaande. “Op 19 augustus komen alle grote schepen aan in Appelscha. Dit jaar varen ze tegen de schemer in konvooi en mooi verlicht vanuit Nij Beets naar Appelscha”, vertelt Lenze Leunge. Hij regelt binnen het bestuur o.a. de contacten met de schippers. “Er komen fakkels langs de vaart te staan, het wordt weer een mooie happening”. Op zaterdagavond is er volop gelegenheid om te wandelen langs de verlichte schepen. 

Hebt u belangstelling om als vrijwilliger of als bestuurder de organisatie van de Turfvaartdagen te ondersteunen, of wilt u eerst wat extra informatie hierover, neem dan contact op met de secretaris van de stichting via secretaris@turfvaartdagen.nl  

Henk Vondeling
Nieuwe Ooststellingwerver, 27 januari 2022