Dit was de route van de Turfvaart in 2018:

De Turfvaartdagen 2018 stonden in het teken van Culturele hoofdstad Leeuwarden

Route Turfvaart Appelscha 2018 – Leeuwarden 13 t/m 20 juli 2018

Burgemeester Damsma en Burgermeester Oosterman openen gezamenlijk de Turfvaart Appelscha – Leeuwarden 2018.

 
De opening van de Turfvaart 2018 Appelscha-Leeuwarden in het kader van de Culturele hoofdstad begint op vrijdag 13 juli bij de Koepelkerk in Smilde. Burgemeester Damsma vaart met een authentieke Groningse spitse praam, “de Familie Trouw” die door een Friese opduwer geduwd wordt tot de Wittewijk. Vanaf de Wittewijk zal de Drentse scheepsjager Auke Winters het schip verder trekken tot de Friese grens “de Damsluis”. De aankomst bij de Drents-Friese grens zal tussen 1200-13.00 uur zijn. Het schip zal aanleggen in de sluis.
 
Burgemeester Damsma zal een cultureel geschenk overhandigen aan de naburige burgemeester Oosterman van Gemeente Ooststellingwerf en daarmee wordt officieel de “Turfvaart Appelscha – Leeuwarden” in het kader van Leeuwarden Culturele Hoofdstad, geopend. Dit geschenk zal vervolgens weer door worden gegeven aan de volgende burgemeesters van de gemeenten op de vaarroute richting Leeuwarden. Als laatste wordt het geschenk in Leeuwarden overhandigd aan de Commissaris van de Koning van Friesland.
Drenthe staat bekend om zijn Noaberschap en Friesland om haar “Iepen Mienskip”. De gronden en wegen van beide gemeenten zijn al eeuwenlang met elkaar verbonden. In het water daarentegen is pas op 1894 een verbinding tot stand gekomen. De Damsluis dankt zijn naam aan de dam die daarvoor beide kanalen scheidde.

Anno 2018 zijn beide gemeenten nauw met elkaar betrokken door de grenzen van het Drents-Friese woud en Fochteloërveen. Ook op gebied van cultuur, tradities, onderwijs, duurzaamheid en innovaties werken zij samen.
De Gemeente Ooststellingwerf waardeert  het initiatief van de Stichting “Turfvaartdagen Appelscha” om de beide gemeente met elkaar op het water te verbinden en hoopt in de toekomst nog meer op allerlei vakgebieden met elkaar samen te kunnen werken.

Appelscha
Demonstratie solarboten door leerlingen van het Stellingwerfcollege te Oosterwolde. Wedstrijd solarbootjes door leerlingen van de basisscholen De Mandebrink en De Riemsloot te Appelscha.

Zaterdagmiddag rond 12.00 uur arriveren er 15 oldtimers, waarmee iedereen die maar wil voor € 1,00 een rondje door het dorp kan maken. (Deze € 1,00 wordt overgemaakt naar een goed doel.) Er zijn op die dag op- en afstapplaatsen gerealiseerd. De oldtimers zullen de hele middag rondrijden tussen de Turfvaartdagen, Hulst, Duinen Zathe, de Bosberg en de Hildenberg. Er kan onderweg uitgestapt worden voor een kop koffie en dan krijg je een gratis toegangskaart voor “de Bosbergtoren”. 

De zaterdag zal in het teken staan van cultuur. Na het evenement, dat beide dagen tot 17.00 uur duurt, is er op zaterdag een Ierse muziekavond. Deze thema-avond start om 20.30 uur in de Lindehoeve en de entree is gratis. Op de zondag is er, zoals elke editie, een traditionele ambachtenmarkt. 

Oosterwolde
Na het Turfvaartdagen-weekend in Appelscha vaart de vloot op zondagavond richting Oosterwolde. Daar komt het gezelschap wederom verlicht aan. De aanlegplaats is zondagavond voor het Balkan-restaurant. De vloot wordt om omstreeks 22.00 uur verwacht. Het is tevens de plek waar de volgende dag de markt plaatsvindt. De boten worden opgewacht door het shanty koor De Compagnonvaarders.

De volgende dag, maandag 16 juli, is er een cultuurmarkt van 15.00 uur tot 20.00 uur aan de Houtwal. Het zijn ongeveer 15 kramen met onder andere de Solarboot van het Stellingwerfcollege. Wiersma Olie & Techniek BV met info over blauwe diesel. In het kader van verduurzaming is ervoor gekozen om elke boot honderd liter blauwe diesel te schenken. ‘Hier zullen de boten de gehele tocht op kunnen varen.’ De diesel is gemaakt van honderd procent plantaardige olie.
Kramen met streekproducten. Kramen met diverse met kunstenaars. Muziek (zie schema op de schepen en de straat).
Ter afsluiting vind er een miniconcert plaats van de Het Waterkant Koor uit Oosterwolde

Gorredijk
Ouderen en kinderen zullen gezamenlijk net als vroeger “in de zeel” een aantal schepen van het konvooi van historische schepen Gorredijk binnen trekken. In een van de museumschepen wordt aan kinderen van groep 8 om de beurt in het ruim van het schip een historisch verhaal verteld over de turfvaart.

s’ Middags is er in het centrum van Gorredijk, aan de vaart,  een streek- en ambachtelijke markt met voor de kinderen oudhollandse spelletjes. Aansluitend is er een koopavond in het dorp. Theatergroep “Onstuimig Schuim” zal in middag en avond optreden.

Om 20.00 uur zal het Statenjacht “de Friso” binnen varen met de gedeputeerde J. Kramer die iets gaat vertellen over de historie van de turfvaart en de realisatie van de verbeterde Turfroute en het “Iepen Mienskip”.
s ’Avonds kunt u als bezoeker genieten van de verlichte schepen in het centrum van Gorredijk.

Nij Beets
Op woensdag 18 juli komen de schepen aan in Nij Beets. Vlak voor de aankomst varen de schepen door het Polderhoofdkanaal. Vanaf de sluis zullen kinderen van de plaatselijke scholende de schepen in de zeel voorttrekken, waarna aangelegd wordt bij museum It Damshûs. Het museum zal geopend zijn. Op het terrein zal wederom een streekmarkt zijn. Er zullen verschillende demonstraties plaatsvinden en ook treedt “Onstuimig Schuim” hier op.

Oudega
In het centrum van het dorp bij de haven wordt een streekmarkt georganiseerd en ook hier zal Theatergroep “Onstuimig Schuim” optreden. 
Om bij te dragen aan het Iepen Mienskip zullen tussen Nij Beets en Oudega diverse groepen meevaren met het konvooi.

In de haven van Oudega wordt aangelegd op 19 juli. Na de markt- en evenementendag stappen hier verschillende gedeputeerden op om op 20 juli gezamenlijk naar Leeuwarden te varen. Er wordt gevaren via Wartena. De Turfvaart-schepen maken onderdeel uit van een groter geheel. Hetzelfde wordt gedaan vanaf de Houtvaart in Dokkum. Vanaf daar vaart op hetzelfde moment een vloot met traditionele schepen richting Leeuwarden. Ook vanuit Harlingen zijn authentieke schepen onderweg. ‘We komen allemaal op hetzelfde moment aan in Leeuwarden. Het wordt naar verwachting een gezelschap van om en nabij de honderd museumschepen. Een groot geheel. Deze grote vloot wordt verwelkomt door de Commissaris van de Koning bij de Prinsentuin in Leeuwarden

Leeuwarden
In Leeuwarden zal het “Turfvaart konvooi” zich samenvoegen in de Prinsentuin met de authentieke schepen van het konvooi van de “Hout-Vaert” uit Dokkum. 

Zaterdag zullen alle schepen vertrekken vanuit Leeuwarden richting Sneek, Grou en IJlst.

Zie voor verdere informatie www.hout-vaert.nl