Route Turfvaart 13 – 20 juli 2018

Turfvaart Appelscha – Leeuwarden 2018

Appelscha – De Turfvaartdagen van Appelscha maken dit jaar een connectie met culturele hoofdstad Leeuwarden 2018. ‘Het is een bijzondere editie’, zegt Lenze Leunge van de organisatie. Na het evenement “De Turfvaartdagen Appelscha” vaart een vloot van historische en museumboten, voorzien van een streekmarkt en muziek in een week naar Leeuwarden.

Bron: Henk Vondeling

‘Wij leggen in verschillende dorpen aan en door middel van cultuur, historie, duurzaamheid en innovatie willen wij de Zuid Oost hoek en de Turfroute promoten. Op deze manier proberen wij de dorpen met elkaar te verbinden. ’ Er zijn zes bijzondere aanlegplaatsen uitgekozen.

Terwijl de Turfvaartdagen op 14 en 15 juli plaatsvinden aan de Vaart Noordzijde en in de Opsterlandse Compagnonsvaart in Appelscha, start de stoet een dag eerder voor de Damsluis in Appelscha-boven. ‘Hier liggen bijzondere museumschepen klaar om richting het dorp te varen. Ze zullen allemaal verlicht zijn. In samenwerking met ondernemers en plaatselijke verenigingen proberen wij te regelen dat iedereen die van gezelligheid houdt aan weerszijden van de vaart op de oever gaan zitten. Aangeschoven aan een gedekte tafel, zittend op een kleedje of staand bij een vuurkorf; volgens de organisatie kan het allemaal. ‘Terwijl het dorp langs de route borrelt komen de verlichte museumschepen binnenvaren. Dit zal gebeuren als de schemer zijn intrede doet.’

Onder de bijzondere schepen vallen vier museumschepen; de Aebelina, de St. Michael, de Rot en de Familietrouw. Sommige exemplaren komen uit de jaren ’20. Wie mee wil varen, dat kan. Aanmelden kan via de organisatie. Langs de hele route zullen vuurkorven en fakkels geplaatst worden voor een gezellig geheel. De schepen leggen aan ter hoogte van de locatie van het evenement dat de volgende dag om 12.00 uur start. Dan arriveren er tevens 25 oldtimers, waarmee iedereen die maar wil een rondje door het dorp kan maken. Er zijn op die dag op- en afstapplaatsen gerealiseerd. De oldtimers zullen de hele middag rondrijden tussen de Turfvaartdagen, Hulst, Duinen Zathe, de Bosberg en de Hildenberg.

De zaterdag zal in het teken staan van cultuur. Na het evenement, dat beide dagen tot 17.00 uur duurt, is er op zaterdag een Ierse muziekavond. Deze thema-avond start om 20.30 uur in de Lindehoeven en de entree is gratis. Op de zondag is er, zoals elke editie, een traditionele ambachtenmarkt. Gedurende de twee dagen staan er tien kramen met streekproducten uit de wijde omgeving. Na het evenement worden deze tien kramen aan boord van de schepen geladen om af te reizen naar het volgende dorp. ‘Net als muziek en mensen van Talant die de gehele reis voor de catering zorgen. Als er bedrijven zijn die deel willen uitmaken van het tour-gezelschap en elke aanlegplek hun streekproducten op een authentieke manier willen uitstallen, die kunnen zich aanmelden bij de organisatie.

Oosterwolde

Na het Turfvaartdagen-weekend in Appelscha vaart de vloot op zondagavond richting Oosterwolde. Daar komt het gezelschap wederom verlicht aan. De aanlegplaats is zondagavond voor het Balkan-restaurant. Het is tevens de plek waar de volgende dag de markt plaatsvindt. ‘Het is aan de ondernemers uit de regio vrij om contact te zoeken in verband met een staanplaats op de markt’, zegt Leunge. De markt zal plaatsvinden op maandag 16 juli tussen 13.00 en 17.00 uur.

Blauwe diesel

In het kader van verduurzaming is ervoor gekozen om elke boot honderd liter blauwe diesel te schenken. ‘Hier zullen de boten de gehele tocht op kunnen varen.’ De diesel is gemaakt van honderd procent plantaardige olie. Er zal dan ook tevens een stand van Future Fuels aanwezig zijn op de markt.

Dorpen-tour

Op dinsdag 17 juli rond 8.00 uur vertrekken de boten naar Gorredijk. Precies op de grens zal de burgemeester van Ooststellingwerf een symbolisch cadeau doorgeven aan de burgemeester van Opsterland. Dat zal ergens tussen Donkerbroek en Wijnjewoude plaatsvinden en dit hoopt de organisatie elke gemeente opnieuw te doen. De vloot vaart door in totaal vijf gemeenten. Bij aankomst in Gorredijk leggen de boten aan bij de sluis in het centrum van het dorp. Hier volgt wederom een streekmarkt met een aanvulling van de lokale ondernemers. Tijdens deze markt treden de shantykoren “Onstuimig Schuim” en “Shantygeraas” op. In Gorredijk zal het staten jacht “De Friso” zich aansluiten bij de vloot om gezamenlijk naar Leeuwarden te varen.

Op woensdag 18 juli komen de schepen aan in Nij Beets. Vlak voor de aankomst varen de schepen door het Polderhoofdkanaal, vanaf de sluis zullen kinderen van de plaatselijke scholende de schepen in de zeel voorttrekken, waarna aangelegd wordt bij museum It Damshûs. Het museum zal geopend zijn. Op het terrein zal wederom een streekmarkt zijn. Er zullen verschillende demonstraties gegeven worden en ook treedt Onstuimig Schuim hier op.

In de haven van Oudega wordt aangelegd op 19 juli. Na de markt- en evenementen dag stappen hier verschillende gedeputeerden op om op 20 juli gezamenlijk naar Leeuwarden te varen. Er wordt gevaren via Wartena. De Turfvaart-schepen maken onderdeel uit van een groter geheel. Hetzelfde wordt gedaan vanaf de Houtvaart in Dokkum. Vanaf daar vaart op hetzelfde moment een vloot met traditionele schepen richting Leeuwarden. Ook vanuit Harlingen zijn authentieke schepen onderweg. ‘We komen allemaal op hetzelfde moment aan in Leeuwarden. Het wordt naar verwachting een gezelschap van om en nabij de honderd museumschepen. Een groot geheel. Deze grote vloot wordt verwelkomt door de Commissaris van de Koning bij de Prinsentuin in Leeuwarden.

Zaterdag 14 juli 2018

Bezichtiging historische schepen.
U bent van harte welkom om aan boord rond te kijken.

12.00 – 17.00 uur

 • Demonstratie solarboten door leerlingen van het Stellingwerfcollege te Oosterwolde.

 • Wedstrijd solarbootjes door leerlingen van de basisscholen De Mandebrink en De Riemsloot te Appelscha

 • Optreden van :
  – Mannenkoor De Flagellanten, Steenwijk
  – Shantykoor Stadskanaal

 • Tentoonstelling georganiseerd door de Historische Vereniging Appelscha

 • Oudhollandse spelletjes

 • Sjoelbak 7,5 m. lang

 • Tingieten

 • Smid

 • Oudhollandse poffertjeskraam

 • Aquaroller

 • Oranjakoe

 • Caviabak

 • IJsboerderij De Saks

 • Clown Floppy

 • Boekenkraam

 • Meccano

 • Goochelaar Magic Sjarif

 • Verhalen vertelster

 • En nog veel meer …..

Zondag 15 juli 2018

Bezichtiging historische schepen.
U bent van harte welkom om aan boord rond te kijken.

12.00 – 17.00 uur

 • Oude ambachtenmarkt met ruim 50 kramen

 • Optreden van:
  -Piratenkoor De Stormvogels, Emmen
  -Viswijvenkoor De Schellevissen, Almelo
  -Smeilorkest, Appelscha
  -Volksdansgroep De Dwingeler Daansers, Dwingeloo 

 • Tentoonstelling georganiseerd door de Historische Vereniging Appelscha

 • Straattheater

 • Diverse musea:
  -museum Old Ark en De Molen, Makkinga
  -laagveenderijmuseum It Damshus, Nijbeets

 • Wedstrijd palingroken

 • en nog veel meer …..

16.00 uur
Jury benoemt Kampioen Palingroken Appelscha 2018

16.45 uur
Trekking winnend lot FIETS bij de kraam van de Stichting Turfvaartdagen Appelscha